Castratie reu

Je reu laten castreren kan een goede keus zijn. Zo wordt een gecastreerde hond gemiddeld ouder dan een ongecastreerde hond. Ook kan je hond minder dominant en wegloperig worden en zal hij minder pussige uitvloeiing uit de voorhuid hebben. Castratie heeft ook nadelen: bijvoorbeeld een grotere kans op overgewicht.

Onze praktijk is uniek in de aandacht die wij besteden aan dier én mens. Je hoeft je hond bij ons niet achter te laten. Als je dat fijn vindt, mag je bij hem blijven als hij gaat slapen. Ook besteden we veel aandacht aan voorlichting vooraf en goede nazorg.

Hieronder kun je meer lezen. Heb je daarna nog vragen? Stel deze gerust! Je kunt natuurlijk ook gelijk een afspraak maken.

Alles over castratie
Een castratie is een ingreep waar je niet zomaar over beslist. Met onze eerlijke en duidelijke informatie kun je de juiste keuze maken voor jouw hond.
Waarom castreren

Voordelen van castratie

Voordelen castratie

Castratie bij een reu heeft minder gezondheidsvoordelen dan sterilisatie van een teef. Toch kan het voor jouw reu beter zijn om hem te laten castreren. Redenen om te castreren kunnen zijn:

  • Agressie en dominant gedrag kan door castratie verminderd worden.
  • Het kan weglopen verminderen, omdat reuen minder achter loopse teven aan gaan.
  • Rijgedrag en markeergedrag kan afnemen.
  • Pussige uitvloeiing bij de voorhuid verdwijnt vrijwel geheel.
  • Gecastreerde reuen leven gemiddeld genomen langer dan niet-gecastreerde reuen.

Nadelen van castratie

  • Invloed op de prostaat: bij ongecastreerde reuen kan op latere leeftijd een goedaardige vergroting van de prostaat optreden. Het kan leiden tot problemen met poepen en plassen. Als dit gebeurt, zorgt castratie ervoor dat de prostaat weer kleiner wordt. Bij gecastreerde reuen is de kans op prostaattumoren (carcinomen) groter. Dit is echter heel betrekkelijk, want ook bij gecastreerde honden is de kans op zo’n tumor minder dan 1%.
  • Bij sommige honden kunnen door het veranderen van de hormoonbalans vachtveranderingen optreden. Dit is met name het geval bij langharige honden. Langharige honden die naar shows gaan, worden om deze reden vaak niet gecastreerd.
  • Er is een grotere kans op overgewicht. Een reu gaat na castratie efficiënter om met de calorieën die hij binnen krijgt dan voor zijn castratie. Hierdoor kan hij van een zelfde hoeveelheid voeding te dik worden. Dit is heel makkelijk te voorkomen door de voeding en de voedingshoeveelheid aan te passen. Na castratie krijg je van ons dan ook standaard een voedingsadvies mee, zodat je je hond mooi op gewicht kunt houden.
  • De invloed van castratie op het gedrag is helaas niet altijd te voorspellen. Door de castratie wordt de hoeveelheid testosteron verminderd. Gedrag dat veroorzaakt wordt door hormonen kan daardoor dus afnemen. Als het gedrag een andere oorzaak heeft, kan castratie soms niks helpen. Het kan zelfs averechts werken: als een hond bijvoorbeeld erg angstig is, kan hij nog angstiger worden als er minder testosteron in zijn lijf aanwezig is.

Chemische castratie

Chemische castratie

Wel of niet castreren is, misschien nog wel meer dan bij teven, echt een keuze die per individu gemaakt moet worden. Twijfel je of castratie bij jouw hond de juiste keuze gaat zijn, dan is er een mooie manier om het effect van castratie te testen: laat ons of je eigen dierenarts een chemische castratie aanbrengen. Dit is een chip met hormonen die met een naald onder de huid gebracht wordt. Het is net zo simpel als het geven van een vaccinatie, dus je hond hoeft hier niet voor onder narcose. De chip geeft gedurende 6-12 maanden hormonen af, die zorgen voor precies hetzelfde effect als een chirurgische castratie. Na deze periode raakt de chip uitgewerkt en wordt je hond weer vruchtbaar. Tijdens deze 6-12 maanden kun je dus goed zien wat het effect van een chirurgische castratie bij jouw hond gaat zijn. De kosten voor zo’n chemische castratie vind je hier. Je kunt zo’n chip ook bij je eigen dierenarts laten zetten.

sluit

Binnenbal/cryptorch

Wat als je hond dit heeft

Binnenbal of cryptorch

Soms dalen bij een jong reutje de balletjes niet helemaal in. Een of beide ballen (testikels) bevinden zich dan niet in de balzak. We noemen dit cryptorchidie. Bevindt een bal zich in het lieskanaal, dan verandert de manier van opereren niet. Indien een bal zich in de buik bevindt, dan zal er een buikoperatie moeten plaatsvinden.

In een cryptorche bal kan eerder een tumor ontstaan. Ook is het zo dat we de bal die nog in de buik zit minder goed in de gaten kunnen houden. Dus als er een tumor of een draaiing van de bal optreedt, kunnen we dit niet meteen zien. Hierdoor ben je er in geval van een tumor vaak erg laat bij. Een draaiing van de bal (torsie) treedt heel acuut op en geeft ontzettend veel pijn. Je hond zal dan met spoed geopereerd moeten worden.

De mooiste manier om een bal in de buik te verwijderen, is door middel van laparoscopie. Hiermee kunnen we in 1 oogopslag zien waar de testikel ligt en zijn we dus veel minder tijd kwijt aan het blind met de hand zoeken in de buik. De operatieduur en napijn zijn dan ook flink minder. Hoe laparoscopie in zijn werk gaat, kun je lezen op de pagina ‘waarom laparoscopisch steriliseren‘.

sluit

De operatie
Hieronder staat per fase rond de operatie beschreven wat je van ons kunt verwachten en wat je zelf kunt doen om het voor je hond zo vlekkeloos mogelijk te laten lopen.
Vóór de operatie

Wel of niet castreren

Afspraak maken

Voordat je bij ons een afspraak maakt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van castratie. Heb je nog vragen, twijfel je, of wil je overleggen of castratie voor jouw hond de juiste keuze is? We staan voor je klaar; bel ons of mail ons.

Wanneer castreren

Reuen kunnen op elk moment gecastreerd worden, zolang ze maar ouder dan 6 maanden zijn. Onze voorkeur heeft het om met castratie te wachten tot de hond uitgegroeid is en uit de puberteit is. Het kan natuurlijk ook eerder als je dat wil, bijvoorbeeld vanwege ernstig dominant gedrag. Wil je uitproberen of castratie voor jouw hond de goede keuze is, dan kun je chemische castratie overwegen.

Afspraak maken

Je hebt besloten je hond te laten castreren? Maak dan een afspraak via ons handige online afsprakensysteem. Je kunt ons natuurlijk ook bellen om een afspraak in te plannen. We opereren vijf dagen in de week: maandag t/m donderdag, en ook op zaterdag.

Informatie ontvangen

Als je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons direct per e-mail een afspraakbevestiging en uitgebreide uitleg over de operatie. Er staat in wat je van ons kunt verwachten op de dag van de ingreep en wat wij van jou verwachten als voorbereiding op de ingreep.

Nuchter houden

De dag vóór de operatie begint de voorbereiding. Omdat dieren misselijk kunnen worden van de narcose, mogen ze geen eten in hun maag hebben op de dag van de operatie. Je hond mag daarom de dag vóór de operatie na 20:00 uur ‘s avonds geen eten meer. Water drinken mag wél gewoon. Hij slaat zijn ochtendmaaltijd dus over; dat zal even wat vragende blikken en vertwijfelde kwispels opleveren!

sluit

De operatie

Aankomst

De narcoseprik

Het is zover: vandaag wordt je hond geopereerd. Op het afgesproken tijdstip verwelkomen we jou en je hond in de praktijk. De assistente neemt nog eens met jou door wat er gaat gebeuren. Je krijgt alle gelegenheid om de vragen te stellen die je nog hebt.

Erbij blijven

Als je het fijn vindt, kun je bij je hond blijven tot hij slaapt. Geef dit wel aan bij het maken van de afspraak, zodat we hier in de planning rekening mee kunnen houden. Heb je hier geen behoefte aan, dan neemt de assistente de hond nu van je over en krijgt hij een fijn plekje in onze hondenopname. Je mag een eigen kleedje of deken meegeven zodat hij een vertrouwde geur om zich heen heeft.

De narcoseprik

Terwijl de assistente je hond vasthoudt en geruststellend toespreekt, brengt de dierenarts een braunule (infuusnaaldje) aan in de voorpoot van je hond. Via deze braunule dient ze het narcosemiddel toe. De narcose werkt binnen een minuut: je hond voelt zich heel snel slaperig worden. Voordat hij weet wat er gebeurt, slaapt hij al.

De operatie

Zodra je hond slaapt, nemen we hem mee naar de operatiekamer. Hier wordt hij geïntubeerd: hij krijgt een buisje in zijn keel waardoor we hem zuurstof en narcosemiddel kunnen geven. Ook kunnen we op deze manier goed de ademhaling monitoren en indien nodig beademen. De operatie duurt, inclusief voorbereiding, gemiddeld een half uurtje a drie kwartier.

Wie opereert

De operatie wordt altijd uitgevoerd door Nikky Kok. Zij is een ervaren dierenarts met ruim 7 jaar ervaring in de chirurgie. Je hond is dus echt in deskundige en betrouwbare handen.

Wakker worden

Na de operatie wordt je hond naar onze hondenopname gebracht. In onze opname ligt je hond op zijn eigen plekje op een verwarmde vloer, dus niet in een hok achter tralies. Als je een kleedje of deken van thuis mee hebt genomen, hebben we dat al klaargelegd. Na afloop van de operatie is je hond de eerste tijd, om en nabij een uurtje, nog diep in slaap.

 

 

 

 

 

Naar huis

Weer naar huis

We blijven je hond goed in de gaten houden tot hij helemaal wakker is. Het verschilt erg per hond hoe snel dat gaat; sommige honden staan na een uur alweer te kwispelen, anderen hebben hier 3 uur voor nodig. Gemiddeld genomen kunnen honden zo’n 1 a 2 uur na afloop van de operatie weer mee naar huis. Je hond mag mee naar huis als:

1) hij goed aanspreekbaar is
2) hij een normale lichaamstemperatuur heeft
3) hij zelfstandig kan lopen.

Omdat het per hond verschilt hoe snel hij eraan toe is om naar huis te gaan, plannen we het ophaalmoment altijd pas ná de operatie in. Hierbij houden we uiteraard ook rekening met jouw agenda. 

sluit

Na de operatie

Nazorgbrief

Nazorgbrief met informatie

Het is zover, je hond mag weer mee naar huis! Je rekent bij ons de operatie af (per pin of contant) en wij geven je pijnstillers en een uitgebreide nazorgbrief mee. In de brief staat wat jij kunt doen om je hond de beste nazorg te geven. Ook staat er in hoe je ons kunt bereiken bij vragen of twijfels.

Thuiskomst

Eindelijk, jullie zijn weer thuis! Je hond is weer goed wakker uit de narcose, maar is nog wel moe en wat katerig van de narcosemiddelen. Omdat hij nog wat misselijk kan zijn van de narcosemiddelen, geef je hem kleine beetjes eten.

Hij heeft een wond die onderhuids gehecht is. Bij reuen kan deze plek ondanks de pijnstillers toch best gevoelig zijn. Sommige reuen hebben de neiging om aan de wond te gaan likken. Daarom is het belangrijk om het hondenshirt altijd aan te laten. Alleen bij het uitlaten rol je het shirtje omhoog zodat hij zijn behoefte kan doen.

De dag erna

De dag na de operatie zal je hond alweer met smaak zijn normale eten opeten en graag naar buiten gaan. Je hond voelt zich alweer stukken beter! Sommige honden doen nu zelfs al alsof er niks gebeurd is. Desondanks is het jouw taak om hem voorlopig nog wel even rustig te houden. Vandaag geef je de eerste pijnstiller die je hebt meegekregen.

De herstelperiode

Hondenshirt

Het herstel na een castratie gaat snel. Je hond heeft weinig napijn en binnen 24 uur zijn alle narcosemiddelen uit het lijf. Je hond heeft natuurlijk wel een wond die moet genezen. Daar heeft het lichaam ongeveer 7 dagen voor nodig. Tot die tijd is het belangrijk dat je je hond aan de lijn uitlaat. Ook is het belangrijk dat hij niet aan de wond likt. Daarom is het belangrijk om je hond het hondenshirt te laten dragen, zeker als je hem niet zelf in de gaten kan houden.

Complicaties

Een castratie bij een gezonde hond is een erg veilige ingreep. Natuurlijk is geen enkele ingreep aan een levend dier 100% risicoloos. De meest voorkomende complicaties bij een castratie zijn:
• wondinfecties
• (na)bloedingen

Gratis zorg bij wondcomplicaties

Heb je onze adviezen goed opgevolgd en ontstaat er toch een wondcomplicatie (infectie of loslaten van de hechtingen)? Dan is onze nazorg en de benodigde medicatie die je van ons krijgt helemaal gratis.

Wondcontrole

Na ongeveer 7 dagen mag je bij ons gratis op wondcontrole komen. Op het moment dat wij de wond goedgekeurd hebben, is het weer veilig om je hond los te laten en te laten zwemmen. Woon je ver weg, dan kun je ons ook per e-mail foto’s sturen van de wond. Je kunt natuurlijk ook naar je eigen dierenarts gaan voor een wondcontrole. Deze kan hier kosten voor in rekening brengen, dus vraag dit vooraf even na.

Gewicht

Gratis gewichtcontrole

Door castratie verandert de hormoonhuishouding van je hond. Dit kun je onder andere merken doordat je hond van dezelfde hoeveelheid voer makkelijker te dik wordt. Een goed gewicht is erg belangrijk om gezond te blijven en oud te worden. Daarom raden we je aan om vanaf dag één na de operatie de soort en/of hoeveelheid voer van je hond aan te passen. Afhankelijk van de leeftijd en het startgewicht van je hond kan dit betekenen dat we je aanraden om over te stappen op een voeding voor volwassen honden, een voeding voor gecastreerde honden of een lightvoeding. Gemiddeld genomen heeft een hond na castratie 25-30% minder calorieën nodig dan voor de operatie. Hou je hier rekening mee, dan kun je je hond prachtig slank houden.

sluit

Wil je persoonlijk advies?
Neem gerust contact met ons op. Bel ons direct door op de button te klikken (alleen voor mobiel), of maak gebruik van ons formulier.

Tarieven

Voor ons staan jouw tevredenheid en de gezondheid van jouw huisdier voorop. Wij investeren daarom in moderne apparatuur, goed opgeleide mensen en de veiligste en beste medicatie. En misschien wel het belangrijkst: wij nemen de tijd voor jou en je huisdier. Bij ons vind je dus geen budgetprijzen; wel krijg je waar voor je geld!

Bekijk hier de tarieven.

Heb je nog vragen? Bel ons gerust voor meer informatie.

Voordelen castratie

je hond wordt gemiddeld ouder
dominant gedrag neemt af
minder weglopen
pussige uitvloeiing neemt af

Beter door aandacht

uitstekende voorlichting
blijf bij je dier als hij gaat slapen
we opereren op ma t/m vr
uitgebreide nazorg
gratis zorg bij wondcomplicaties

Pin It on Pinterest