Sterilisatie teef

Je teefje laten steriliseren heeft verschillende gezondheidsvoordelen. Zo wordt een gesteriliseerde hond gemiddeld ouder en wordt de kans op melkkliertumoren en diabetes kleiner. Ook zal je hond geen baarmoederontsteking meer kunnen krijgen. Sterilisatie heeft ook nadelen: bijvoorbeeld een grotere kans op overgewicht en urine-incontinentie.

Sterilisatie door middel van laparoscopie (een kijkoperatie) geeft minder pijn, minder kans op complicaties en een sneller herstel van je hond. Logisch dat wij het liefste op deze manier opereren!

Onze praktijk is uniek in de aandacht die wij besteden aan dier én mens. Je hoeft je hond bij ons niet achter te laten; als je dat fijn vindt, mag je bij haar blijven als ze gaat slapen. Ook besteden we veel aandacht aan voorlichting vooraf en goede nazorg achteraf.

Hieronder kun je meer lezen. Heb je daarna nog vragen? Stel deze gerust! Je kunt natuurlijk ook gelijk een afspraak maken.

Alles over sterilisatie
Een sterilisatie is een ingreep waar je niet zomaar over beslist. Met onze eerlijke en duidelijke informatie kun je de juiste keuze maken voor jouw hond.
Waarom steriliseren

Voordelen steriliseren

Voordelen steriliseren

Sterilisatie van je hond kan de volgende voordelen hebben:

  • Langer leven – Uit onderzoeken blijkt dat gesteriliseerde honden gemiddeld genomen langer leven dan honden die niet gesteriliseerd zijn.
  • Geen ongewenste nestjes – Een dekking is zó gebeurd en leidt in veel gevallen tot een nestje pups.
  • Geen loopsheid – Als je hond loops is, verliest ze bloed uit de vulva en moet ze aan de riem uitgelaten worden om dekking door een reu te voorkomen. Ze is erg aantrekkelijk voor reuen, die dus behoorlijk opdringerig kunnen worden. Een loopsheid duurt zo’n drie weken en vindt gemiddeld twee keer per jaar plaats.
  • Geen baarmoederontsteking – Onder invloed van de geslachtshormonen is de baarmoeder na de loopsheid tijdelijk extra kwetsbaar voor ontstekingen. Honden kunnen erg ziek worden van een baarmoederontsteking. De enige remedie bij een baarmoederontsteking is een operatie waarbij de eierstokken en de ontstoken baarmoeder verwijderd worden. Sommige honden overlijden aan een baarmoederontsteking.
  • Minder kans op melkkliertumoren – Een teef die niet gesteriliseerd wordt, of pas na de 2e loopsheid en als ze al 2,5 jaar is geweest, heeft 40% kans op het krijgen van melkkliertumoren. Steriliseren vóór de eerste loopsheid verkleint dit risico naar 0,5%. Sterilisatie na de eerste loopsheid verkleint nog steeds het risico, naar ongeveer 8%. Sterilisatie na de leeftijd van 2,5 jaar heeft geen invloed meer op het wel of niet ontstaan van melkkliertumoren.
  • Minder kans op suikerziekte – De vrouwelijke geslachtshormonen zorgen voor een grotere kans op suikerziekte. Een gesteriliseerde teef heeft dus een kleinere kans om suikerziekte te krijgen.

Nadelen steriliseren

Nadelen sterilisatie

Sterilisatie kan ook nadelen hebben:

  • Urine-incontinentie – Het hormoon oestrogeen, dat met name geproduceerd wordt in de eierstokken, heeft invloed op de sluitspier van de blaas. Valt deze invloed weg, dan kunnen sommige honden druppeltjes urine gaan verliezen. Meestal zien we deze incontinentie optreden binnen 2-4 jaar na de sterilisatie. Dit gebeurt natuurlijk lang niet bij alle honden. Er zijn bepaalde rassen waarbij dit wat vaker voorkomt (onder andere: Duitse herder, Rottweiler, Doberman pincher, Old English Sheepdog, Boxer, Engelse springer spaniel, Weimaraner en Ierse setter). Om de kans op urine-incontinentie te verkleinen, helpt het bij grote rassen om de hond eerst een keer loops te laten worden voor ze gesteriliseerd wordt. Dit is met name belangrijk bij honden die zwaarder worden dan 20-25 kg. Bij honden onder de 20 kg heeft de leeftijd van steriliseren geen invloed op incontinentie. Het heeft bij deze honden dus geen voordeel om de eerste loopsheid af te wachten. Urine-incontinentie is over het algemeen goed te behandelen met medicatie.
  • Vachtveranderingen – Bij sommige honden kunnen door het veranderen van de hormoonbalans vachtveranderingen optreden. Dit is met name het geval bij langharige honden. Langharige honden die naar shows gaan, worden om deze reden vaak niet gesteriliseerd.
  • Overgewicht – Er is een grotere kans op overgewicht als je de voeding niet aanpast. Een teef gaat na sterilisatie efficiënter om met de calorieën die zij binnen krijgt dan voor haar sterilisatie. Hierdoor kan ze van een zelfde hoeveelheid voeding te dik worden. Dit is heel makkelijk te voorkomen door de voeding en de voedingshoeveelheid aan te passen. Na sterilisatie krijg je van ons dan ook standaard een voedingsadvies mee, zodat je je hond mooi op gewicht kunt houden.
Risico op overgewicht

Of, en zo ja op welke leeftijd, een hond gesteriliseerd moet worden, is zoals je ziet geen zwart-wit verhaal. Het is een discussie die eigenlijk per hond individueel gevoerd moet worden. De keuze voor sterilisatie is afhankelijk van het ras, de leeftijd van de hond en je eigen wensen. Kom je er niet uit, dan kun je ons natuurlijk altijd om advies vragen.

sluit

Waarom laparoscopisch steriliseren
Laparoscopie door een ervaren dierenarts

De beste en meest moderne manier van steriliseren is door middel van een kijkoperatie (laparoscopie). Deze manier van steriliseren geeft niet alleen minder kans op complicaties, maar geeft ook veel minder pijn bij de hond. Hierdoor is ze sneller hersteld dan na een sterilisatie waarbij de buik verder geopend wordt. Het is niet voor niks dat deze techniek voor dit soort operaties bij mensen al jaren de standaard manier is.

Hoe ging het vroeger

Sterilisatie van een teef gebeurde van oudsher door middel van een snee in de buik, waardoor de eierstokken en de baarmoeder naar buiten konden worden gehaald om verwijderd te worden. Later kwam men tot het inzicht dat het alleen verwijderen van de eierstokken voldoende was bij een gezonde hond. Dat zorgde ervoor dat de snee een stuk kleiner kon blijven. We noemen deze vorm van steriliseren een open buik operatie.

Hoe gaat laparoscopie

Bij laparoscopische sterilisatie worden twee sneetjes van 0,5 cm gemaakt in de buik, waardoor een camera en andere instrumenten in de buik gebracht kunnen worden. Door de buik te vullen met gas krijgt de chirurg een prachtig overzicht van de organen in de buik. De eierstokken worden via de kleine gaatjes uit de buik gehaald. De sneetjes worden vervolgens onderhuids gehecht.

Voordelen laparoscopische sterilisatie

Materialen operatie

Laparoscopische sterilisatie heeft de volgende voordelen:

  • Kortere ingreep – Een laparoscopische sterilisatie duurt gemiddeld genomen korter dan een open buik sterilisatie. Hierdoor is je hond minder lang onder narcose. De ‘kater’ van de narcose is dus ook minder.
  • Minder pijn – De eierstokken zitten in de buik vast door middel van een ophangbandje. Trekken aan dit bandje, wat nodig is als je de eierstokken buiten de buik wil brengen, geeft een flinke pijnreactie. Bij laparoscopisch steriliseren hoeft er niet aan de bandjes getrokken te worden, omdat de eierstokken in de buik worden losgemaakt.
  • Minder kans op wondinfecties en (na)bloedingen – Bij een gewone sterilisatie gaat de chirurg met zijn handen of vingers de buik in om de eierstok te zoeken. Dit geeft irritatie van de organen in de buik en van de wondranden. Bij laparoscopische sterilisatie worden er twee buisjes geplaatst waar alle instrumenten doorheen kunnen. De wondranden raken dus niet geïrriteerd en de organen in de buik worden met rust gelaten.
  • Kortere hersteltijd – Na een laparoscopische sterilisatie is je hond dezelfde avond of de volgende ochtend alweer zichzelf. Na een open buik sterilisatie duurt dit vaak 2 à 3 dagen.
  • Geen hondenkraag of hondenshirt nodig – Doordat de wondjes zo klein zijn en de hond zo weinig napijn heeft, zitten de meeste honden helemaal niet aan de wondjes. Een kraag of shirt om likken te voorkomen, is dan ook bijna nooit nodig.

Laparoscopie: niet voor elke hond

 

Baarmoederontsteking

Bij een baarmoederontsteking moet de hele baarmoeder verwijderd worden. Dit kan niet door de kleine gaatjes die we bij een laparoscopische sterilisatie maken.

Honden kleiner dan 5 kg

Honden kleiner dan 3 kg

Bij kleine hondjes (kleiner dan ca 5 kg) en bij katten zijn de voordelen van laparoscopie ten opzichte van de open buik sterilisatie verwaarloosbaar.

  • Minder pijn – Je hoeft bij kleine hondjes amper aan de eierstokbandjes te trekken als je ze buiten de buik wil brengen. Dit geeft dus niet zo’n pijn als bij grotere honden.
  • Klein sneetje – Het sneetje is bij kleine honden maar zo’n 1-2 cm. Er wordt geen vinger in de buik gebracht, maar een klein haakje. Hierdoor raakt de wondrand niet geïrriteerd en de organen in de buik ook niet.
  • Narcoserisico – Kleine honden kunnen wat meer moeite hebben met ademen tijdens de narcose, ten gevolge van het gas in de buik dat we gebruiken bij laparoscopische sterilisatie.

Om deze redenen adviseren we om honden kleiner dan 5 kg op de gewone manier te laten steriliseren bij ons. Dit gaat, door de jarenlange ervaring van de dierenarts, nog steeds heel vlot en veilig. De herstelduur voor een klein hondje dat op de normale manier gesteriliseerd is, is vergelijkbaar met de herstelduur van een grotere hond die laparoscopisch gesteriliseerd is! Twijfel je welke keuze voor jouw hond de juiste is, bijvoorbeeld omdat jouw hond net wel of net geen 5 kg is? Bel ons even en wij denken met je mee!

Samenvattend

Laparoscopisch sterilisatie:

de modernste techniek

minder pijnlijk

minder kans op complicaties

razendsnel herstel

geen hondenkraag of -shirt nodig

sluit

De operatie
Hieronder staat per fase rond de operatie beschreven wat je van ons kunt verwachten en wat je zelf kunt doen om het voor je hond zo vlekkeloos mogelijk te laten lopen.
Vóór de operatie

Wel of niet steriliseren

Makkelijk een afspraak maken

Voordat je bij ons een afspraak maakt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van sterilisatie. Heb je nog vragen, twijfel je, of wil je overleggen of sterilisatie voor jouw hond de juiste keuze is? We staan voor je klaar; bel ons of mail ons.

Wanneer steriliseren

Rond de loopsheid zijn de geslachtsorganen extra doorbloed. Hierdoor is de kans op bloedingen tijdens de operatie groter. Het beste moment voor een sterilisatie ligt daarom vóór de eerste loopsheid of zo’n 2 à 3 maanden na een loopsheid. Hier kun je meer lezen over het juiste moment van sterilisatie.

Afspraak maken

Je hebt besloten je hond te laten steriliseren en je weet welk moment het beste is? Maak dan een afspraak via ons handige online afsprakensysteem. Je kunt ons natuurlijk ook bellen om een afspraak in te plannen. We opereren maandag t/m vrijdag.

Informatie ontvangen

Als je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons direct per e-mail een afspraakbevestiging en uitgebreide uitleg over de operatie. Er staat in wat je van ons kunt verwachten op de dag van de ingreep en wat wij van jou verwachten als voorbereiding op de ingreep.

Nuchter houden

De dag vóór de operatie begint de voorbereiding. Omdat dieren misselijk kunnen worden van de narcose, mogen ze geen eten in hun maag hebben op de dag van de operatie. Je hond mag daarom de dag vóór de operatie na 20:00 uur ‘s avonds geen eten meer. Water drinken mag wél gewoon. Ze slaat haar ochtendmaaltijd dus over; dat zal even wat vragende blikken en vertwijfelde kwispels opleveren!

sluit

De operatie

Aankomst

Narcose voor de operatie

Het is zover: vandaag wordt je hond geopereerd. Op het afgesproken tijdstip verwelkomen we jou en je hond in de praktijk. De assistente neemt nog eens met jou door wat er gaat gebeuren. Je krijgt alle gelegenheid om de vragen te stellen die je nog hebt.

Erbij blijven

Als je het fijn vindt, kun je bij je hond blijven tot ze slaapt. Geef dit wel aan bij het maken van de afspraak, zodat we hier in de planning rekening mee kunnen houden. Heb je hier geen behoefte aan, dan neemt de assistente de hond nu van je over en krijgt ze een fijn plekje in onze hondenopname. Je mag een eigen kleedje of deken meegeven zodat ze een vertrouwde geur om zich heen heeft.

De narcoseprik

Terwijl de assistente je hond vasthoudt en geruststellend toespreekt, brengt de dierenarts een braunule (infuusnaaldje) aan in de voorpoot van je hond. Via deze braunule dient ze het narcosemiddel toe. De narcose werkt binnen een minuut: je hond voelt zich heel snel slaperig worden. Voordat ze weet wat er gebeurt, slaapt ze al.

De operatie

Laparoscopisce sterlisatie

Zodra je hond slaapt, nemen we haar mee naar de operatiekamer. Hier wordt ze geïntubeerd: ze krijgt een buisje in haar keel waardoor we haar zuurstof en narcosemiddel kunnen geven. Ook kunnen we op deze manier goed de ademhaling monitoren en indien nodig beademen. De operatie duurt, inclusief voorbereiding, gemiddeld een uurtje.

Wie opereert

De operatie wordt altijd uitgevoerd door Nikky Kok. Zij is een ervaren dierenarts met ruim 7 jaar ervaring in de chirurgie. Laparoscopisch steriliseren is een specialiteit, deze operatie voeren wij wekelijks meerdere keren uit. Je hond is dus echt in deskundige en betrouwbare handen.

Wakker worden

Na de operatie wordt je hond naar onze hondenopname gebracht. In onze opname ligt je hond op haar eigen plekje op een verwarmde vloer, dus niet in een hok achter tralies. Als je een kleedje of deken van thuis mee hebt genomen, hebben we dat al klaargelegd. Na afloop van de operatie is je hond de eerste tijd, om en nabij een uurtje, nog erg slaperig. 

Weer naar huis

Naar huis

We blijven je hond goed in de gaten houden tot ze helemaal wakker is. Het verschilt erg per hond hoe snel dat gaat; sommige honden staan na een uur alweer te kwispelen, anderen hebben hier 3 uur voor nodig. Gemiddeld genomen kunnen honden zo’n 1 à 2 uur na afloop van de operatie weer mee naar huis. Je hond mag mee naar huis als:

1) ze goed aanspreekbaar is

2) ze een normale lichaamstemperatuur heeft

3) ze zelfstandig kan lopen.

Omdat het per hond verschilt hoe snel ze eraan toe is om naar huis te gaan, plannen we het ophaalmoment pas ná de operatie in. Hierbij houden we uiteraard ook rekening met jouw agenda. 

sluit

Na de operatie

Nazorgbrief

De nazorgbrief

Het is zover, je hond mag weer mee naar huis! Je rekent bij ons de operatie af (per pin of contant) en wij geven je pijnstillers en een uitgebreide nazorgbrief mee. In de brief staat wat jij kunt doen om je hond de beste nazorg te geven. Ook staat er in hoe je ons kunt bereiken bij vragen of twijfels.

Thuiskomst

Eindelijk, jullie zijn weer thuis! Je hond is weer goed wakker uit de narcose, maar is nog wel moe en wat katerig van de narcosemiddelen. Ze zal dus graag nog even haar roes uitslapen. Ze kan nog wat misselijk zijn van de narcosemiddelen, dus geef haar kleine beetjes eten.

Ze heeft twee kleine wondjes die onderhuids gehecht zijn. Deze wondjes geven weinig last, dus vrijwel alle honden zullen de wondjes gewoon met rust laten. Wil je hond toch veel likken aan de wondjes, dan kun je bij ons een hondenshirt ophalen. Je kunt deze ook van te voren bij ons kopen, voor het geval dat.

De dag erna

De dag na de operatie zal je hond alweer met smaak haar normale eten opeten en graag naar buiten gaan. Ondanks dat je hond misschien doet alsof er niks gebeurd is, is het jouw taak om haar voorlopig nog wel even rustig te houden. Vandaag geef je de eerste pijnstiller die je hebt meegekregen.

De herstelperiode

Het herstel na een laparoscopische sterilisatie gaat erg snel. Honden hebben erg weinig napijn en binnen 24 uur zijn alle narcosemiddelen uit het lijf. Je hond heeft natuurlijk wel twee kleine wondjes die moeten genezen. Daar heeft het lichaam ongeveer 7 dagen voor nodig. Tot die tijd is het belangrijk dat je je hond aan de lijn uitlaat. Ook is het belangrijk dat ze niet teveel aan de wondjes likt. Fanatiek likken kan ervoor zorgen dat ze bacteriën in de wond likt of de onderhuidse hechtingen stuk maakt. Als je hond veel likt is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen, om af te stemmen wat de beste oplossing is voor jouw dier.

Complicaties

Een hondenshirt voor extra veiligheid

Een laparoscopische sterilisatie bij een gezonde hond is een zeer veilige ingreep. Natuurlijk is geen enkele ingreep aan een levend dier 100% risicoloos. De meest voorkomende complicaties bij een laparoscopische sterilisatie zijn:

• wondinfecties

• (na)bloedingen

Gratis zorg bij wondcomplicaties

Heb je onze adviezen goed opgevolgd en ontstaat er toch een wondcomplicatie (infectie of loslaten van hechtingen)? Dan is onze nazorg en de benodigde medicatie die je van ons krijgt helemaal gratis.

Wondcontrole

Na ongeveer 7 dagen mag je bij ons gratis op wondcontrole komen. Op het moment dat wij de wond goedgekeurd hebben, is het weer veilig om je hond los te laten en te laten zwemmen. Woon je ver weg, dan kun je ons ook per e-mail foto’s sturen van de wond. Je kunt natuurlijk ook naar je eigen dierenarts gaan voor een wondcontrole. Deze kan hier kosten voor in rekening brengen, dus vraag dit vooraf even na.

Gewicht

Gratis gewichtcontrole

Door sterilisatie verandert de hormoonhuishouding van je hond. Dit kun je onder andere merken doordat je hond van dezelfde hoeveelheid voer makkelijker te dik wordt. Een goed gewicht is erg belangrijk om gezond te blijven en oud te worden. Daarom raden we je aan om vanaf dag één na de operatie de soort en/of hoeveelheid voer van je hond aan te passen. Afhankelijk van de leeftijd en het startgewicht van je hond kan dit betekenen dat we je aanraden om over te stappen op een voeding voor volwassen honden, een voeding voor gesteriliseerde honden of een lightvoeding. Gemiddeld genomen heeft een hond na sterilisatie 25-30% minder calorieën nodig dan voor de operatie. Hou je hier rekening mee, dan kun je je hond prachtig slank houden.

sluit

Wil je persoonlijk advies?
Neem gerust contact met ons op. Bel ons direct door op de button te klikken (alleen voor mobiel), of maak gebruik van ons formulier.

Tarieven

Voor ons staan jouw tevredenheid en de gezondheid van jouw huisdier voorop. Wij investeren daarom in moderne apparatuur, goed opgeleide mensen en de veiligste en beste medicatie. En misschien wel het belangrijkst: wij nemen de tijd voor jou en je huisdier. Bij ons vind je dus geen budgetprijzen; wel krijg je waar voor je geld!

Bekijk hier de tarieven.

Heb je vragen? Bel ons gerust voor meer informatie.

Voordelen laparoscopisch steriliseren

de modernste techniek
minder pijnlijk
minder kans op complicaties
razendsnel herstel
geen hondenkraag of -shirt nodig

Beter door aandacht

uitstekende voorlichting
 blijf bij je dier als ze gaat slapen
we opereren op ma t/m vr
uitgebreide nazorg
gratis zorg bij wondcomplicaties

Pin It on Pinterest