Castratie kater

Je kater laten castreren heeft verschillende voordelen. Zo zal je kat minder weglopen en vechten met andere katers. Ook zal hij minder geneigd zijn te gaan sproeien in huis. Daarnaast help je het kattenoverschot in Nederland beperken. Castratie heeft niet veel nadelen voor de kat.

Onze praktijk is uniek in de aandacht die wij besteden aan dier én mens. Wij hebben een speciale kattenopname waar geen honden komen. Door middel van katvriendelijk ingerichte hokjes en een heel rustige benadering zorgen wij dat jouw kat zo min mogelijk stress ervaart bij ons. Ook besteden we veel aandacht aan voorlichting vooraf en goede nazorg achteraf.

Hieronder kun je meer lezen. Heb je daarna nog vragen? Stel deze gerust! Je kunt natuurlijk ook gelijk een afspraak maken.

Alles over castratie
Vrijwel alle katers in Nederland worden gecastreerd. Wij leggen je uit waarom dat zo is en welke effecten je kunt verwachten van een castratie.
Waarom castreren

Redenen voor castreren

Waarom castratie

Vrijwel alle katers in Nederland worden gecastreerd. Dit heeft verschillende redenen:

  • Kattenoverschot – Een ongecastreerde kater kan poezen dekken. Er bestaat in Nederland een overschot aan katten (kijk maar in de asiels), dus nestjes zijn over het algemeen niet gewenst.
  • Sproeien – Een kater die niet gecastreerd is, kan in huis gaan sproeien. Hiermee markeren ze hun territorium (hun huis). Ze sproeien dan een beetje zeer sterk ruikende urine tegen bijvoorbeeld de bank, de muur of de deur. Deze geur krijg je heel moeilijk weer uit je huis.
  • Weglopen en vechten – Een gecastreerde kater is minder op stap en vecht minder vaak dan een ongecastreerde kater. Na een castratie voelt een kater minder behoefte zijn territorium te verdedigen of op zoek te gaan naar krolse poezen.

Al met al genoeg redenen waarom een ongecastreerde kater voor de meeste mensen geen aantrekkelijk idee is.

Nadelen van castratie zijn er amper. Wel is het goed om na de castratie het gewicht van je kater goed in de gaten te houden. Hij kan van een zelfde hoeveelheid voeding te dik worden. Dit is heel makkelijk te voorkomen door de voeding en de voedingshoeveelheid aan te passen. Na castratie krijg je van ons dan ook standaard een voedingsadvies mee, zodat je je kater mooi op gewicht kunt houden.

sluit

De operatie
Hieronder staat per fase rond de operatie beschreven wat je van ons kunt verwachten en wat je zelf kunt doen om het voor je kat zo vlekkeloos mogelijk te laten lopen.
Vóór de operatie

Wel of niet castreren

Makkelijk een afspraak maken

Voordat je bij ons een afspraak maakt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van castratie. Heb je nog vragen, twijfel je, of wil je overleggen of castratie voor jouw kat de juiste keuze is? We staan voor je klaar; bel ons of mail ons.

Wanneer castreren

Katers kunnen al vanaf een maand of 4 seksueel volwassen worden. Het is belangrijk om te castreren voordat je kater in huis gaat sproeien, want het sproeigedrag wordt veroorzaakt door de hormonen. Is een kater eenmaal aan het sproeien, dan kan dit gedrag blijven bestaan na castratie. Ons advies is daarom om katers tussen de 4 en 6 maanden te laten castreren.

Afspraak maken

Je hebt besloten je kat te laten castreren? Maak dan een afspraak via ons handige online afsprakensysteem. Je kunt ons natuurlijk ook bellen om een afspraak in te plannen. We opereren vijf dagen in de week, op maandag t/m donderdag en ook op zaterdag.

Informatie ontvangen

Als je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons direct per e-mail een afspraakbevestiging en uitgebreide uitleg over de operatie. Er staat in wat je van ons kunt verwachten op de dag van de ingreep en wat wij van jou verwachten als voorbereiding op de ingreep.

Nuchter houden

De dag vóór de operatie begint de voorbereiding. Omdat dieren misselijk kunnen worden van de narcose, mogen ze geen eten in hun maag hebben op de dag van de operatie. Je kat mag daarom de dag vóór de operatie na 20:00 uur ‘s avonds geen eten meer. Water drinken mag wél gewoon. Hij slaat zijn ochtendmaaltijd dus over; dat zal even wat vragende blikken en gemiauw opleveren! Een kat die altijd naar buiten gaat, kun je het beste de avond van te voren binnen houden. Jouw kat zou niet de eerste zijn die ‘s ochtends ineens onvindbaar is…

sluit

De operatie

Aankomst

De narcose

Het is zover: vandaag wordt je kat geopereerd. Op het afgesproken tijdstip verwelkomen we jou en je kat in de praktijk. De assistente neemt nog eens met jou door wat er gaat gebeuren. Je krijgt alle gelegenheid om de vragen te stellen die je nog hebt.

De opname

De assistente neemt je kat van je over en geeft hem een fijn plekje in onze kattenopname. Je mag een eigen kleedje of deken meegeven zodat hij een vertrouwde geur om zich heen heeft.

De narcoseprik

Terwijl de assistente je kat vasthoudt en geruststellend toespreekt, geeft de dierenarts een prik met narcosemiddel in een spiertje. Dit is even gevoelig. De narcose werkt binnen 10 minuutjes: je kat voelt zich slaperig worden. Voordat hij weet wat er gebeurt, slaapt hij al.

De operatie

Zodra je kat slaapt, nemen we hem mee naar de operatiekamer. De operatie duurt, inclusief voorbereiding, gemiddeld 15-20 minuutjes.

Wie opereert

De operatie

De operatie wordt altijd uitgevoerd door Bregje Muijlaert. Zij is een ervaren dierenarts met ruim 10 jaar ervaring in de chirurgie. Je kat is dus echt in deskundige en betrouwbare handen.

Wakker worden

Na de operatie wordt je kat naar onze kattenopname gebracht. Hij zal nu snel wakker worden. In onze kattenopname komen geen honden. We houden het er schemerig en er hangt een voor katten geruststellende geur (Feliway). Een meegenomen kleedje of deken van thuis hebben we al klaargelegd. We blijven je kat goed in de gaten houden tot hij wakker is. Het verschilt erg per kat hoe snel dit gaat. Sommige katten staan na een half uur alweer te mauwen, anderen hebben hier 2 à 3 uur voor nodig.

Naar huis

Mee naar huis

Gemiddeld genomen kunnen katten zo’n 1 à 2 uur na afloop van de operatie weer mee naar huis. Je kat mag mee naar huis als:

1) hij goed aanspreekbaar is
2) hij een normale lichaamstemperatuur heeft
3) hij zelfstandig kan lopen.

Omdat het per kat verschilt hoe snel hij eraan toe is om naar huis te gaan, plannen we het ophaalmoment altijd pas ná de operatie in. Hierbij houden we uiteraard ook rekening met jouw agenda.

sluit

Na de operatie

Nazorgbrief

De nazorgbrief met informatie

Het is zover, je kat mag weer mee naar huis! Je rekent bij ons de operatie af (per pin of contant) en wij geven een uitgebreide nazorgbrief mee. In de brief staat wat jij kunt doen om je kat de beste nazorg te geven. Ook staat er in hoe je ons kunt bereiken bij vragen of twijfels.

Thuiskomst

Eindelijk, jullie zijn weer thuis! Je kat is weer goed wakker uit de narcose, maar is nog wel moe en wat katerig van de narcosemiddelen. Omdat hij nog wat misselijk kan zijn van de narcosemiddelen, geef hem maar kleine beetjes eten.

Hij heeft twee kleine wondjes die niet gehecht hoeven te worden. Deze wondjes geven weinig last, dus vrijwel alle katten zullen de wondjes gewoon met rust laten. Als je kat eventjes aan de wond likt om zich schoon te maken, is dit niet erg. Een kattenshirt of kraag is dus niet nodig.

De dag erna

De dag na de operatie zal je kat alweer met smaak zijn normale eten opeten. Ondanks dat je kat misschien doet alsof er niks gebeurd is, is het jouw taak om hem voorlopig nog wel even rustig én binnen te houden.

De herstelperiode

Het herstel na een castratie gaat erg snel. Katten hebben erg weinig napijn en binnen 24 uur zijn alle narcosemiddelen uit het lijf. Je kat heeft natuurlijk wel een wondje dat moet genezen. Daar heeft het lichaam ongeveer 7 dagen voor nodig. Tot die tijd is het belangrijk dat je je kat binnen houdt. Ook is het belangrijk dat hij niet teveel aan de wond likt. Fanatiek likken kan ervoor zorgen dat hij bacteriën in de wond likt.

Complicaties

Herstellen van de operatie

Een castratie bij een gezonde kat is een erg veilige ingreep. Natuurlijk is geen enkele ingreep aan een levend dier 100% risicoloos. De meest voorkomende complicaties bij een castratie zijn:
• wondinfecties
• (na)bloedingen

Gratis zorg bij wondcomplicaties

Heb je onze adviezen goed opgevolgd en ontstaat er toch een wondinfectie? Dan is onze nazorg en de benodigde medicatie die je van ons krijgt helemaal gratis.

De cijfers spreken voor zich

Wij houden goed bij hoeveel en welke complicaties bij ons ontstaan na operaties. In 2016 hadden wij na castratie van katers:
• 0 wondinfecties
• 0 (na)bloedingen
• 0 overige complicaties

Wondcontrole

Een wondcontrole na castratie is niet nodig. Er zijn geen hechtingen die verwijderd hoeven te worden. Twijfel je of de wond wel mooi geneest, dan mag je bij ons altijd gratis op wondcontrole komen. Woon je ver weg, dan kun je ons ook per e-mail foto’s sturen van de wond. Je kunt natuurlijk ook naar je eigen dierenarts gaan voor een wondcontrole. Deze kan hier kosten voor in rekening brengen, dus vraag dit vooraf even na. Na een week is het weer veilig om je kat naar buiten te laten.

Gewicht

Gratis gewichtcontrole

Door castratie verandert de hormoonhuishouding van je kat. Dit kun je onder andere merken doordat je kat van dezelfde hoeveelheid voer makkelijker te dik wordt. Een goed gewicht is erg belangrijk om gezond te blijven en oud te worden. Daarom raden we je aan om vanaf dag één na de operatie de soort en/of hoeveelheid voer van je kat aan te passen. Afhankelijk van de leeftijd en het startgewicht van je kat kan dit betekenen dat we je aanraden om over te stappen op een voeding voor volwassen katten, een voeding voor gecastreerde katten of een lightvoeding. Gemiddeld genomen heeft een kat na castratie 25-30% minder calorieën nodig dan voor de operatie. Hou je hier rekening mee, dan kun je je kat prachtig slank houden.

sluit

Wil je persoonlijk advies?
Neem gerust contact met ons op. Bel ons direct door op de button te klikken (alleen voor mobiel), of maak gebruik van ons formulier.

Tarieven

Onze tarieven zijn inclusief alle zorg, dus inclusief pijnstilling en een wondcontrole. Zelfs in geval van een wondcomplicatie (infectie of loslatende hechtingen) is de extra zorg bij ons geheel gratis!

Castratie kater: € 97,95

Katers hoeven nooit een kraag of kattenshirt aan. De wondjes zijn zo klein en genezen zo snel dat likken aan de wond niet voor problemen zorgt.

Voordelen castratie

hij kan geen nestjes veroorzaken
geen sproeien
vechten wordt minder
minder weglopen

Beter door aandacht

uitstekende voorlichting
je mag bij je dier blijven
we opereren op zaterdag
uitgebreide nazorg
gratis zorg bij wondcomplicaties

Pin It on Pinterest