Sterilisatie poes

Je poes laten steriliseren heeft verschillende voordelen. Zo wordt de kans op melkkliertumoren kleiner. Daarnaast help je het kattenoverschot in Nederland beperken. Sterilisatie heeft niet veel nadelen voor de kat.

Onze praktijk is uniek in de aandacht die wij besteden aan dier én mens. Wij hebben een speciale kattenopname waar geen honden komen. Door middel van katvriendelijk ingerichte hokjes en een heel rustige benadering zorgen wij dat jouw kat zo min mogelijk stress ervaart bij ons. Ook besteden we veel aandacht aan voorlichting vooraf en goede nazorg achteraf.

Hieronder kun je meer lezen. Heb je daarna nog vragen? Stel deze gerust! Je kunt natuurlijk ook gelijk een afspraak maken.

Alles over sterilisatie
Het overgrote deel van de poezen in Nederland wordt gesteriliseerd. Wij leggen je uit waarom dat zo is en welke effecten je kunt verwachten van een sterilisatie.
Waarom steriliseren

Poezen worden krols

Sterilisatie poes

Vanaf een leeftijd van 3-6 maanden worden poezen geslachtsrijp. Ze zullen dan krols worden. Van nature zijn poezen krols van het voorjaar tot het najaar. Poezen die binnenshuis leven, kunnen zelfs het hele jaar door krols worden. De gemiddelde krolsheid duurt 7-9 dagen en treedt elke 2-4 weken op. Er is geen bloeding, zoals bij honden en mensen; de krolsheid is alleen te merken aan het gedrag. De poes wordt veel aanhankelijker, miauwt veel en hard en wil graag naar buiten. Ongecastreerde katers hebben meestal eerder door dan wij dat een poes krols is, dus een dekking is vaak al gebeurd voordat we het doorhebben. Een dekking resulteert vrijwel altijd in een nestje.

Waarom steriliseren

De belangrijkste reden om een poes te steriliseren, is om te voorkomen dat ze een nestje krijgt. Ongesteriliseerde poezen hebben daarnaast een veel grotere kans op kwaadaardige melkkliertumoren.

Nadelen van sterilisatie zijn er amper bij de poes. Wel is het belangrijk om het gewicht van je poes goed in de gaten te houden na sterilisatie. Ze kan dan namelijk van een zelfde hoeveelheid voeding te dik worden. Dit is heel makkelijk te voorkomen door de voeding en de voedingshoeveelheid aan te passen. Na sterilisatie krijg je van ons dan ook standaard een voedingsadvies mee, zodat je je poes mooi op gewicht kunt houden.

Laparoscopisch steriliseren?

Laparoscopisch steriliseren van poezen wordt op sommige plekken in Nederland wel aangeboden. Uit onderzoek blijkt echter dat deze manier van steriliseren amper voordelen voor de kat biedt ten opzichte van de normale chirurgische sterilisatie:

  • Minder pijn – Het trekken aan het ophangbandje van de eierstok doet veel pijn. Katten hebben in vergelijking met honden een veel langer ophangbandje. De dierenarts hoeft dus niet aan de eierstokbandjes te trekken als zij ze buiten de buik wil brengen om ze te verwijderen. Hiermee veroorzaakt ze dus veel minder pijn dan bij een normale sterilisatie van een hond.
  • Klein sneetje – Het sneetje is bij katten maar zo’n 1-2 cm. Er wordt geen vinger in de buik gebracht, maar een klein haakje. Hierdoor raakt de wondrand niet geïrriteerd en de organen in de buik ook niet.
  • Narcoserisico – Katten kunnen wat meer moeite hebben met ademen tijdens de narcose, ten gevolge van het gas in de buik dat we gebruiken bij laparoscopische sterilisatie.

Het herstel na een normale sterilisatie, uitgevoerd door een ervaren dierenarts zoals bij ons, is ongeveer 1 dag. Dat is even lang als bij een hond die laparoscopisch gesteriliseerd is. Om deze redenen steriliseren wij katten via de normale chirurgische methode.

sluit

De operatie
Hieronder staat per fase rond de operatie beschreven wat je van ons kunt verwachten en wat je zelf kunt doen om het voor je kat zo vlekkeloos mogelijk te laten lopen.
Vóór de operatie

Wel of niet steriliseren

Makkelijk afspraak maken

Voordat je bij ons een afspraak maakt, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van sterilisatie. Heb je nog vragen, twijfel je, of wil je overleggen of sterilisatie voor jouw kat de juiste keuze is? We staan voor je klaar; bel ons of mail ons.

Wanneer steriliseren

Katers hebben vrijwel altijd eerder door dat een poes vruchtbaar (krols) is dan wij. Je poes kan dus al gedekt zijn voordat je zelf doorhebt dat ze krols is. Het beste moment voor een sterilisatie ligt daarom vóór de eerste krolsheid, op een leeftijd van 4 à 6 maanden.

Afspraak maken

Je hebt besloten je kat te laten steriliseren? Maak dan een afspraak via ons handige online afsprakensysteem. Je kunt ons natuurlijk ook bellen om een afspraak in te plannen. We opereren vijf dagen in de week, van maandag t/m donderdag, en op zaterdag.

Informatie ontvangen

Als je een afspraak hebt gemaakt, ontvang je van ons direct per e-mail een afspraakbevestiging en uitgebreide uitleg over de operatie. Er staat in wat je van ons kunt verwachten op de dag van de ingreep en wat wij van jou verwachten als voorbereiding op de ingreep.

Nuchter houden

De dag vóór de operatie begint de voorbereiding. Omdat dieren misselijk kunnen worden van de narcose, mogen ze geen eten in hun maag hebben op de dag van de operatie. Je kat mag daarom de dag vóór de operatie na 20:00 uur ‘s avonds geen eten meer. Water drinken mag wél gewoon. Ze slaat haar ochtendmaaltijd dus over; dat zal even wat vragende blikken en gemiauw opleveren! Een kat die altijd naar buiten gaat, kun je het beste de avond van tevoren binnen houden. Jouw kat zou niet de eerste zijn die ‘s ochtends ineens onvindbaar is…

sluit

De operatie

Aankomst

Het is zover: vandaag wordt je kat geopereerd. Op het afgesproken tijdstip verwelkomen we jou en je kat in de praktijk. De assistente neemt nog eens met jou door wat er gaat gebeuren. Je krijgt alle gelegenheid om de vragen te stellen die je nog hebt.

De opname

De narcoseprik

De assistente neemt je kat van je over en geeft haar een fijn plekje in onze kattenopname. Je mag een eigen kleedje of deken meegeven zodat ze een vertrouwde geur om zich heen heeft.

De narcoseprik

Terwijl de assistente je kat vasthoudt en geruststellend toespreekt, geeft de dierenarts een prik met narcosemiddel in een spiertje. Dit is even gevoelig. De narcose werkt binnen 10 minuutjes: je kat voelt zich slaperig worden. Voordat ze weet wat er gebeurt, slaapt ze al.

De operatie

Zodra je kat slaapt, nemen we haar mee naar de operatiekamer. Hier wordt ze geïntubeerd: ze krijgt een buisje in haar keel waardoor we haar zuurstof en narcosemiddel kunnen geven. Ook kunnen we op deze manier goed de ademhaling monitoren en indien nodig beademen. De operatie duurt, inclusief voorbereiding, gemiddeld een half uurtje.

Wie opereert

De operatie

De operatie wordt altijd uitgevoerd door Bregje Muijlaert. Zij is een ervaren dierenarts met ruim 10 jaar ervaring in de chirurgie. Je kat is dus echt in deskundige en betrouwbare handen.

Wakker worden

Na de operatie wordt je kat naar onze kattenopname gebracht. Ze zal nu snel wakker worden. In onze kattenopname komen geen honden, we houden het er schemerig en er hangt een voor katten geruststellende geur (Feliway). Als je een kleedje of deken van thuis mee hebt genomen, hebben we dat al klaargelegd. We blijven je kat goed in de gaten houden tot ze wakker is. Het verschilt erg per kat hoe snel dit gaat; sommige katten staan na een half uur alweer te mauwen, anderen hebben hier 2 à 3 uur voor nodig.

Naar huis

Wakker worden

Gemiddeld genomen kunnen katten zo’n 1 à 2 uur na afloop van de operatie weer mee naar huis. Je kat mag mee naar huis als:

1) ze goed aanspreekbaar is
2) ze een normale lichaamstemperatuur heeft
3) ze zelfstandig kan lopen.

Omdat het per kat verschilt hoe snel ze eraan toe is om naar huis te gaan, plannen we het ophaalmoment altijd pas ná de operatie in. Hierbij houden we uiteraard ook rekening met jouw agenda.

sluit

Na de operatie

Nazorgbrief

De nazorgbrief met informatie

Het is zover, je kat mag weer mee naar huis! Je rekent bij ons de operatie af (per pin of contant) en wij geven je pijnstillers en een uitgebreide nazorgbrief mee. In de brief staat wat jij kunt doen om je kat de beste nazorg te geven. Ook staat er in hoe je ons kunt bereiken bij vragen of twijfels.

Thuiskomst

Eindelijk, jullie zijn weer thuis! Je kat is weer goed wakker uit de narcose, maar is nog wel moe en wat katerig van de narcosemiddelen. Laat haar nog maar even haar roes uitslapen. Omdat ze nog wat misselijk kan zijn van de narcosemiddelen, geef haar maar kleine beetjes eten.

Ze heeft een kleine wond van ongeveer 1-2 cm die onderhuids gehecht is. Deze wond geeft weinig last, dus vrijwel alle katten zullen de wond gewoon met rust laten. Wil je kat toch veel likken aan de wond, dan kun je bij ons een kattenshirt ophalen. Je kunt deze ook van te voren bij ons kopen, voor het geval dat.

De dag erna

De dag na de operatie zal je kat alweer met smaak haar normale eten opeten. Ondanks dat je kat misschien doet alsof er niks gebeurd is, is het jouw taak om haar voorlopig nog wel even binnen te houden. Vandaag en morgen geef je de pijnstillers die je hebt meegekregen.

De herstelperiode

Herstellen na de operatie

Het herstel na een sterilisatie gaat erg snel. Katten hebben erg weinig napijn en binnen 24 uur zijn alle narcosemiddelen uit het lijf. Je kat heeft natuurlijk wel een wondje dat moet genezen. Daar heeft het lichaam ongeveer 7 dagen voor nodig. Tot die tijd is het belangrijk dat je je kat binnen houdt. Ook is het belangrijk dat ze niet teveel aan de wond likt. Fanatiek likken kan ervoor zorgen dat ze bacteriën in de wond likt of de onderhuidse hechtingen stuk maakt.

Complicaties

Een sterilisatie bij een gezonde kat is een erg veilige ingreep. Natuurlijk is geen enkele ingreep aan een levend dier 100% risicoloos. De meest voorkomende complicaties bij een sterilisatie zijn:
• wondinfecties
• (na)bloedingen
• het loslaten van de hechtingen

Gratis zorg bij wondcomplicaties

Heb je onze adviezen goed opgevolgd en ontstaat er toch een wondcomplicatie (infectie of loslaten van de hechtingen)? Dan is onze nazorg en de benodigde medicatie die je van ons krijgt helemaal gratis.

De cijfers spreken voor zich

Wij houden goed bij hoeveel en welke complicaties bij ons ontstaan na operaties. In 2016 hadden wij na sterilisatie van poezen:
• 0 wondinfecties
• 0 (na)bloedingen
• 1 loslaten van de hechtingen

Wondcontrole

Na ongeveer 7 dagen mag je bij ons gratis op wondcontrole komen. Op het moment dat wij de wond goedgekeurd hebben, is het weer veilig om je kat naar buiten te laten. Woon je ver weg, dan kun je ons ook per e-mail foto’s sturen van de wond. Je kunt natuurlijk ook naar je eigen dierenarts gaan voor een wondcontrole. Deze kan hier kosten voor in rekening brengen, dus vraag dit vooraf even na.

Gewicht

Gratis gewichtcontrole

Door sterilisatie verandert de hormoonhuishouding van je kat. Dit kun je onder andere merken doordat je kat van dezelfde hoeveelheid voer makkelijker te dik wordt. Een goed gewicht is erg belangrijk om gezond te blijven en oud te worden. Daarom raden we je aan om vanaf dag één na de operatie de soort en/of hoeveelheid voer van je kat aan te passen. Afhankelijk van de leeftijd en het startgewicht van je kat kan dit betekenen dat we je aanraden om over te stappen op een voeding voor volwassen katten, een voeding voor gesteriliseerde katten of een lightvoeding. Gemiddeld genomen heeft een kat na sterilisatie 25-30% minder calorieën nodig dan voor de operatie. Hou je hier rekening mee, dan kun je je kat prachtig slank houden.

sluit

Wil je persoonlijk advies?
Neem gerust contact met ons op. Bel ons direct door op de button te klikken (alleen voor mobiel), of maak gebruik van ons formulier.

Tarieven

Onze tarieven zijn inclusief alle zorg, dus inclusief meegegeven pijnstilling en een wondcontrole. Zelfs in geval van een wondcomplicatie (infectie of loslatende hechtingen) is de extra zorg bij ons geheel gratis!

Sterilisatie poes: € 184,95

Bij poezen is het wondje erg klein en het wordt onderhuids gehecht. Daarnaast krijgen poezen van ons nog voor twee dagen pijnstilling mee naar huis. Vrijwel alle poezen laten hun wond daarom met rust. Om likken (en daarmee wondcomplicaties) met 100% zekerheid te voorkomen, kun je bij ons een kattenshirt kopen. De kosten hiervoor zijn € 20,-.

Voordelen sterilisatie

je kat krijgt geen nestje meer
minder weglopen
minder kans op melkkliertumoren

Beter door aandacht

uitstekende voorlichting
je mag bij je dier blijven
we opereren op zaterdag
uitgebreide nazorg
gratis zorg bij wondcomplicaties

Pin It on Pinterest